torsdag 30 maj 2013

Återbruk

För att vi ska få en behaglig tillvaro på landet och i husvagnen, så har vi uppgraderat vårt mobila bredband från en liten dongel till en router. Den fina routern med kablage behöver ju ha en liten resdräkt.


Jag har använt en gammal reklamflagga i ett kraftigt och lämpligt tyg, från mitt förra jobb, som både tyg och foder. Väskan har ett mellanlägg av lite överbliven bordsfilt och en mellanvägg fodrad med skumgummi och stängs med kardborrband. OBS! jag har även märkt upp väskan med tygtryck. Planerar att göra lika fodral till vår hemtelefon som även den är mobil samt alla olika laddkablar som ska med när vi åker till landet eller ut med husvagnen.

Underkjol

Nu har jag sytt underkjolen som passar bra på sommaren när man ofta har bara ben.


Jag visar här att det egentligen är ett par "mamelucker". Det är ett lite "slinkigt" tyg från Ohlssons tygers stuvlåda för en spottstyver. Eget mönster.

onsdag 29 maj 2013

Studentfint

Ja det är inte jag som ska ta studenten nu.
Vi ska på två studentuppvakningar nu inom kort och då är det ju kul att ha något nytt på sig.



Det blev en lite längre tunika/klänning från Allt om Handarbetes Sömnadsmagasin 06/2011. Jag förlängde mönstret c:a 7 cm och piffade till den med dubbla lite vidare ärmar


Här syns ärmen lite bättre. Den övre ärmen är lite vidare är den undre för effekten.
Mönsterdelen till ärmen delade jag från ärmkullen och ner där jag gjorde en kil mitt på för att få det rätta fallet.


Tandborsten då?

Jag har letat i många butiker efter ett tandborstfodral till borthuvudet på den elektriska tandborsen. Den har tidigare fått färdas i platspåsar och i förpackningen som den köps i och inget har varit optimalt.

Men...

Nu har jag kommit på hur den ska förvaras.

Den lilla burken man kan få med sig hem från vårdcentralen för urinprov är i perfekt storlek. Det låg två stycken (obegagnade) i vårt badrumsskåp och bara väntade på att användas.



Några borrhål i locket för luftning och lite färg så de går att skilja åt. Maken fick ett stålgrått lock och jag ska måla mitt med en grön nagellack.

 
Klart, så när som på färgen.
 

 
 

 

Tyginköp

Vi gjorde en liten resa med husvagn förra veckan och då blev det såklart en avstickare till ett "tygställe" och denna gång blev det Kristinedals Fabriksförsäljning utanför Lidköping. Det var första gången vi åkte dit och det var inte lätt att hitta kan jag säga. Vi hamnade på en lagårdsbacke innan vi frågade oss för och till sist hittade fabriken. Nu är platsen markerad i GPSn.



Fabriken är väl värd ett besök, massor av tyger i olika sorter och en del sybehör.

 
Jag kom hem med detta äppelblommiga trikåtyg som ska bli en tunika eller klänning och ett markistyg till husvagnen. Vi har fått en markis (av min gulliga storebrorsa och svägerska) som jag ska komplettera med ett sidstycke. Jag klurar på hur det ska sys och återkommer när jag klurat klart.
 
Det blev även ett besök i Örebro på Calletex där jag fick till en liten påse också.
 

 

 

 


lördag 18 maj 2013

Svart under

En skön underklänning med dubbla spetsar nertill


Spetsen bli jättefin om den sticker fram lite under klänningen.
Mönstret från LG Sömnad är ett förlängt linne. 
Spetsen är egentligen ett spetstyg som klippts i lagom bredd.

torsdag 16 maj 2013

Randigt


Ett tyg från mina gömmor kom till användning idag



Det blev en T-shirt med 3/4 ärm i en randig trikå i vitt och beige och med lite inslag av en trikå i grått och svart på ärmarna och en bit i ena sidan. Mönstret förlängdes c:a 10 cm.


Jag brukar lägga in en bit av tyget jag använt, så är det lättare att veta hur mönstret passade när jag vet vilket plagg jag använde det till.




onsdag 15 maj 2013

Gott mellan sypassen, LCHF-bullar recept

När man ägnar sig åt LCHF-diet så kan det hända att man längtar efter en smörgås.


Här kommer ett recept som jag testat.

Ostfrallor

1 dl pofiber
1½ tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 ägg
1 dl vatten
1 näve riven ost

Blanda ihop allt utom osten och låt det stå och svälla ca 15 minuter så slipper man knastret som kan bli av fiberhusken. Blanda i osten och forma tre bullar eller thékakor på en plåt och grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter, eller tills de fått lite färg.


Bullarna blev riktigt goda.

Älsklingströjan

Jag har en gamma ylletröja som jag ärvt av min dotter för många år sedan. Den är en favorit när jag är på landet och fixar utomhus.


Nu börjar åldern (tröjans) ta ut sin rätt och den har blivit nött och särskilt på ärmmudden. Min mamma var en hejare på att fixa till nötta och trasiga kläder. Hon stickade nya fötter på raggsockorna, vände på kragarna på pappas arbetsskjortor, stoppade strumpor och sydde om kläder.


Jag vill ju inte vara sämre, så jag tog skaften på ett par kasserade ullstrumpor och sydde dit på ärmen där jag klippt bort den nöta mudden. Nu kan jag nog ha tröjan en säsong till.

Nöjdhetsfaktor: stor.


Backjobb

Jag har tidigare sytt en klänning och en topp som jag inte har varit riktigt nöjd med.



Klänningen blev bra men jag tror att jag skulle trivas bättre i en vanlig tunika.


Jag tog saxen och kortade klänningen till en tunika. Det känns redan mycket bättre.


Så var det då linnet som inte kändes helt bra. Det var ringningen som gick för långt upp för att fungera som ett sommarlinne.


Halskanten klipptes bort och saxen fick jobba lite här också för en djupare ringning. Jag fällde in kanten med baddräktsresår och nu blev den perfekt.

Summa summarum: nu har jag två plagg till som jag troligen kommer att trivas i.

tisdag 14 maj 2013

Husvagnstips

Förra sommaren var vi ute med vår husvagn i närmare 10 veckor och kuskade runt i södra- och mellersta Sverige. När vi bodde så länge i husvagn så kom vi såklart på vissa saken som kunde förenkla vår tillvaro.

På något sätt behövde vi påminnas om att takluckan var öppen eller att TV-antenn var upphissad. Det löste jag genom att virka röda "larm". När vi öppnade takluckan så ramlade den röda rosen ner och påminde oss om att luckan var öppen om vi mot förmodan skulle ha glömt det vi avfärd.

 
Likadant gjorde jag med TV-antennen. När vi hissade upp antennen så hängde vi fram den röda rosen (inte lika säkert, men funkade hela sommaren).
 
 
Jag sydde (för hand)  även små nätpåsar i olika färger där vi förvarade olika kablage som användes då och då. Bl.a. laddare till dator, kamera, telefoner. Det var då lätt att ta fram rätt kablar.
 
Här kan du läsa mer om vår Sverigeturné
 





onsdag 1 maj 2013

En liten uggla

Nu är den härliga våren här, vi har första maj idag och utanför på min gräsmatta liggen en lättklädd kille och solar.
De har inte blivit så mycket sytt på sistone, vi har varit på landet och öppnat upp efter den långa vintern. Där fanns ingen snö kvar på gården bara lite i dikeskanterna. Blåsippor och vitsippor blommar för fullt och det krattas och eldas i trädgårdarna.



Jo en lite grej har jag sytt, nämligen ett mobilskal. Materialet har jag köpt på Hemtex. Det måste så klart bli en uggla men det fanns en massa olika förslag till motiv i förpackningen om man känner att man inte kan hitta på ett eget motiv. Jag har inte broderat på många herrans år, men det var riktigt kul.
Nu har jag lite lagningar som ligger och väntar, nödvändigt, men hur kul på en skala?