tisdag 23 april 2013

Nya tyger

Några tyger köpte jag av Lisa.
 
 
Ett vitt lite "halkigt" trikåtyg till en fin underklänning (blev inspirerad av en kurskamrat från helgen som sydde en så fin) till sommaren, lite olika resårer och ett trostyg till en liten släkting.

 
Ett oundvikligt besök på Ohlssons tyger (ligger nära min busshållplats) idag resulterade i ett kuddtyg som jag tittat på länge och det har varje gång ropat på mig - köp mig, köp mig. Så idag gav jag med mig ;-)

 
Det blev en liten stuv också som jag ska sy underkjol/byxor i ett lite sladdrigt trikåtyg.

Syhelg i Källby

Nu är den över, helgen som jag sett sååå fram emot.

Vi träffades på fredagen i pastoratsgården i Källby där Lisa LG Sömnad  ställt upp bord och lagt fram sina fina tyger och sybehör, fixat med fika och mat till helgen så vi hade bara att sätta oss och sy. Det blev 11 likasinnade och sytokiga tjejer som sammanstrålade under eftermiddagen.


Sömnaden pågick till c:a 22.30 på kvällarna och började runt 09.00. Det är helt underbart att sitta tillsammans och bli inspirerad av de andras sömnad och lära sig nya tips och trix. Några bodde i en stor stuga och några (vi) bodde på ett vandrarhem.

Rekommenderar Kollängens Vandrarhem som har fräscha rum i gammal stil och et trevligt värdpar.
  
Vi sydde allt från barnkläder, underkläder, byxor, toppar till en herrskjorta och en jacka.

Det blev många härliga skratt och dråpliga historier hur man misslyckats med någon sömnad och även allvarliga samtal om livet och dess gåtor. Syhelgen är den bästa hälsokur om man är stressad eller har bekymmer.

Som jag tidigare har skrivit så hade jag förberett med att klippa ut några plaggdelar, därför kunde jag sätta mig och sy direkt. Annars har jag lite lång startsträcka när jag ska sy och behöver fundera lite på vad jag ska välja för tyg och modell (sparade lite tid där).


Här har jag sytt en tunika av ett gammalt beprövat Burda-mönster och ett stickat tyg från Ohlssons tyger.

 

 Ärmarnas muddar har jag gjort ganska långa för att de ska veckas/rynkas över handleden.



En kofta av Ottobremönster nr 05 2009, för övrigt ett nummer med många fina plagg. Tyget är ett tunt och ganska fast joggingtyg som jag köpte i Las Palmas. Jag tvättade tyget innan det klipptes och det höll formen bra. Det ska vara stora tryckknappar som knäppning vilka inte är på plats ännu,


Här syns att jag kantstickat med svart tråd vilket jag tycker passar fint på det här plagget.


Det blev även ett par långbyxor i ett lätt stretchmaterial i ett mönster från Burda nr 13 2012. Det är en enkel modell med resår i midjan. Jag "piffade" till sidsömmen på ena sidan med en mönstersöm. Enligt mönstret skulle det vara väldigt smala ben med en dragkedja nertill på benen, men jag gjorde de lite vidare i stället och uteslöt blixtlåset.




Här ett par boxertrosor till en liten släkting av Lisas barnmönster och ett tyg som jag hittade i en liten tygaffär i Lysekil.


Ett stickat ylletyg som legat i mina gömmor i flera år men inte riktigt har räckt till när jag kollat modeller tidigare, kom till användning till slut. Mönstret är en förkortad klänning från Allt om handarbete nr 01 2013.


Jag har för avsikt att göra några applikationer på framstycket och testar lite med kamerans hjälp, vi får se hur det blir. Återkommer senare. 

Min syster och jag tog en extranatt på vandrarhemmet för att vara riktigt utvilade när vi åkte hem och det var riktigt skönt. Förra gången måste jag hem och jobba på måndagen och då var det inte kul att bila så långt efter en intensiv helg.

Vi tog en promenad runt vandrarhemmet på söndagskvällen för att smälta alla intryck och varva ner. De blev tidig sänggång och en härlig natt med obruten sömn.










torsdag 18 april 2013

Min nya kompis

Igår fick jag provdockan Diana som avskedspresent från mitt tidigare jobb. Jag har haft en provdocka (av annat märke) tidigare, som jag fått låna av min kära syster sedan i vintras, så nu ska hon få tillbaka den.

Det underlättar verkligen att ha en docka att prova på istället för att prova på sig själv och försöka nåla på de mest oåtkomliga ställen. Diana gnäller inte om hon får en nål i kroppen och står alltid stilla, vilket är helt underbart.
Nu ska jag bara ställa in rätt mått så vi blir lika i kroppen.

tisdag 16 april 2013

Nu är det nära

Jag förbereder som mest just nu. I helgen som kommer ska jag på syläger hos Lisa i Källby.
Det här är första gången som jag är förberedd ordentligt. Jag har bläddrat bland mönster i tidningar och plockat fram lämpliga tyger. Tyvärr tog mönsterpappret slut så jag fick ta bussen upp till centrum och köpa en rulle (15 meter). Min gulliga man lagade middag under tiden.


Jag har ritat och klipp ut en V-ringad stickad tröja i svart och vitt hundtandsmönster, en nougatfärgad ulltunika utan ärm och så har jag ritat ett långbyxmönster, men kom på att jag skulle tvätta tyget innan jag klipper i det, så slipper man krympta byxor. Jag brukar ofta tvätta tygen innan jag syr av det. Det är ett tyg i ljuslila bomullstretch.
Ska försöka hinna klippa till tyg till en top och en kofta.

tisdag 9 april 2013

Underkläder

Jag har under många år gått kurs i underklädessömnad hos LG Sömnad.

Lisa har tagit hand om oss och lärt och inspirerat oss att sy, framför allt underkläder. Min syster och jag har höst och vår varit hos Lisa i Källby, bott på vandrarhem och sytt all vaken tid från fredag eftermiddag till söndag kväll.

Här nedan några axplock av vad jag sytt under dessa helger. De flesta mönster har Lisa ritat och anpassat till mina mått. Det blir alltid minst en trosa till varje BH i samma tyg.


En grönrutig BH med bygel och vadd.


Samma modell som ovan

Ännu en av samma mönster.


 Samma mönster som ovan men utan vadd. Kuporna är klädda med spets och några strasstenar monterade vid axelbandet.


En balconett-bustier i ett zigzagrandigt grått lite glansigt tyg, här med trosa i samma tyg.


En flärdfull BH i spetstyg.


Lyxig röd BH med svarta spetsar, Kwick-Sew-möster.


Skön vardags-BH av samma mönster som ovan. Båda fodrade med powernet för att få stadga.


Som modellen ovan.


Underklänning och trosor av Lisas mönster.

Tyvärr har jag inte fotat allt jag sytt hos Lisa.

Det har inte bara varit sykurs, det har även varit den bästa rekreation man kan tänka sig, för att ta tag i vardagen efter helgerna.




måndag 8 april 2013

25 år och choklad

Jag har blivit inbjuden till fest i Stockholm på onsdag då jag ska få min ”guldklocka” efter 25 års trogen tjänst Egentligen har det redan blivit 26 år, men företagets policy är att man ska vara anställd den sista dec samma år som man varit anställd i 25 år för att få klockan (alt. glasskål eller ett smycke). Hur som helst så vill jag gärna ha något nytt och snyggt på mig.

Efter lite tänk hit och dit så hittade jag, med hjälp av min syster några fina tyger bl.a. på Olsons tyger, som skulle passa bra. En härlig (mörk 70%) chokladfärgad viskostrikå som blev en rak ärmlös klänning med slitsar i sidorna, och en grov mjölkchokladfärgad spets som blev en långärmad överdel med något längre bakdel.
Nu hade jag inte något mönster, men jag tog någon del här och någon del där och improviserade för resten.
Klänningen var lätt att sy när jag sytt en likande för några år sedan.



Överdelen var lite värre tyckte jag. Jag hittade inte något bra mönster, trots alla mönstertidningar från åratal tillbaka. Det blev ett skjortmönster till slut som jag modifierade och sydde först ett provplagg av ett gammalt lakan.
Spetsen var grov och det var svårt att få till en snygg söm, men efter ett antal prov så blev det en overlockliknande söm som jag sedan sydde ner med en raksöm från rätsidan för att sedan klippa rent. Jag valde att ha ganska bred sömsmån eftersom tyget var ganska håligt. Både lättare då att sy och att klippa rent efter.


Halsringningen kantade jag med stadkanten från spetsen som funkade riktigt bra.
 
Eget beröm luktar illa sa man när jag var barn. Men jag är faktiskt ganska nöjd med resultatet och tror att jag kommer att känna mig fin på festen.

Näsduksfodral

Små söta näsduksfodral är en bra "tamedpresent".

Sy några och ha på lager, och köp fina näsdukar att lägga i.


Här är två varianter av näsduksfodral. Det övre fodralet har band runt sig och det nedre fodralet är fyllt med rosnäsdukar.


Här är mönster till fodralet, sömsmån inräknad.
1.Klipp ut en bit tyg och en bit foder i storlek 15 x 17,5 cm.
2.Lägg tygbitarna räta mot räta och sy ihop kortsidorna.
3.Vänd så rätan är utåt och sy en stödsöm eller dekorationssöm på kortsidorna.
4.Om du vill ha band runt fodralet (som på bilden) är det nu du kan fästa det på undersidan.


Nu är det dags att sy ihop långsidorna från avigan enligt vikning på bilden ovan, här har jag även kantat sömmen med en snedremsa. Det går även att hoppa över det momentet och istället zigzacka.
Vänd tillbaka till rätan - och nu är fodralet klart.

Laga lite trasigt

Nu har dottern kastat sig i handbollen igen med brända byxor som resultat.  (Tack och lov så höll skinnet).


Dottern, som inte är så bevandrad i tyg och sömnad, kollade i en tygaffär om det fanns något liknande att använda vid lagning. Tyvärr fanns inget liknande men hon blev rekommenderad  förlimmade lagninglappar för regnkläder.


Jag provar denna lapp så får vi se om det håller även i tvätten, annars blir det en söm runtom. eftersom byxorna är fodrade så kändes det lite enklare med lim, men vi får se.

lördag 6 april 2013

Inköp Las Palmas

Jag har nyligen varit i Las Palmas på Gran Canaria i två veckor tillsammans med make, syster och svåger.

Det var härliga dagar med långa promenader i stan och utmed Las Canteras, goda middagar och sköna stunder i solen. Inte att förglömma - en massa prat och skoj.


 Min syster och jag besökte en tygaffär i Las Palmas där vi fick med oss några meter tyg hem.


Det blev lite färdigsytt också, En top med roligt tryck och ett par sköna kängor.




En och annan handväska slank med hem också (jag hade ju nästan inga innan).