torsdag 20 november 2014

Termokjol

Nu kan det få bli kallt!
Nej det gör inget om kylan dröjer, men nu har jag sytt en termokjol så jag slipper bli kall om rumpan när jag är ute i vinter.

Jag har haft en bit tyg legat som jag tänkt använda till en liten innejacka, men nu har jag tänkt om. Tyget är ett vadderat vanligt täckjackstyg  som är fodrat med fleece. Eftersom fleecen är ganska "ohal" så fodrade jag med vanligt foder.

Kjolen består av ett rakt stycke som jag vändsytt med foder och ett  blixtlås som är delbart åt båda hållen, bra både när man ska sätta på sig den och när man sitter ex. i bilen. Resår i midjan och kardborrband i stället för knappar upptill blev det.

Tyget räckte precis, blev inte till något över till en tummetutt ens :)

Lite smidigare att använda än termobyxor, när man inte direkt ska ut och plumsa i snön

tisdag 18 november 2014

Lampa till köksfönstret

Det har varit lite mörkt i köksfönstret och för att råda bot på det har jag skurit ut lite vinyl och klistrat på en enkel lampa från IKEA. Tyvärr har dom inte den kvar i sortimentet, men jag letar på alla loppisar.

Jag har skurit ut motiven i silverfärgar vinyl. Den är lite tunn och ömtålig så några stjärnor fick jag skära om för de höll inte ihop när jag flyttade över dom till lampan.


Bak- och framsidan är lika med hus och en girlang, sidorna är också lika med ett antal snöstjärnor.

Nu är det lite mysigare i köket på kvällarna.

Nya kuddar

Nu har jag äntligen hittat ett nytt tyg som ersätter de gamla fula gröna kuddöverdragen
Här ligger de gamla fodralen, på hallgolvet, f.v.b till soprummet

Det nya prickiga tyget på kuddens ovansidan

Det nya randiga tyget på kuddens ovansidan

Så här kan man också göra

Eller så här.

Det får nog bli lite "hipp som happ" (konstigt uttryck) efter dagsformen.

Båda tygerna kommer från IKEA

söndag 9 november 2014

Grå tunika

Nu har jag kommit till skott och klippt i det grå trikåtyget som jag köpte på Kristinedals Fabriksförsäljning i höstas.


Här har jag modifierat (igen) mönstret från Ottobre 5/2014. Jag har skurit av framstycket upptill för att få in blixtlåset snyggt. Blixtlåset löper från avskärningen ända upp till luvans slut. Jag har för första gången använt blixtlås på metervara, hur smidigt som helst. Fickorna har jag gjort lite större än mönstrets "pyttefickor" och dragit dom lite bakåt över sidsömmen.

Här syns avskärningen med fällsöm och blixtlåset som samtidigt är luvans kant.

Blixtlåset går att dra upp helt, men då ser man inget :)

Jag har skurit ut en uggla i "stryka på" -vinyl. Den här ugglan kan man hitta på många av mina saker.


tisdag 4 november 2014

Laga byxor igen

Livet på ett par favoritshorts har förlängt lite
Här har jag lagt in ett kraftigt bomullstyg under slitaget och nålat fast så det är slätt på baksidan

Här syns tydligt hur älskade byxorna är. Alla lösa trådar får ligga kvar och täcka lappen på baksidan. Lappen är något formad, precis som byxan över knät.
Jag har sytt med raksöm fram och tillbaka med ljusgrå trå. Tycker att det blir lite smidigare (och snyggare) än 3-stegs zigzag som jag ofta använde tidigare när jag lagade jeans

En extra detalj som jag syr dit "gratis". hoppas kunden uppskattar det.

måndag 3 november 2014

Syfestival igen

Så var det dags igen för Syfestivalen i Älvsjö.
Vi hade förköpt våra biljetter och fick gå  raka vägen in utan att stå i kö, dessutom innan det var öppet (kvart i tio).

Först gick vi till Lisas monter där vi träffade Malin och Margareta och fick lite prat med dom innan folket strömmade in. Vi köpte så klart lite tyg där.



Det översta blommiga tyget köpte jag hos Lisa och det ska bli en BH och ett par trosor, riktigt härlig kvalitet. Det gråa tyget är en kraftig och mjuk dubbelsidig trikå som troligen blir en vintertunika, det svarta en kraftig och fast trikå kommer att bli en snäv/rak kjol som passar till den svarta tunika jag sydde tidigare (samma tyg).Spetsen ska jag ha till kanterna på en rosa omlottkofta. De gråa overlocktråden ska jag ha som bastråd, passar faktiskt till det mesta, jag var tvungen att prova för att bli övertygad - nu är jag det!

Det där var mina planer med inköpen, sen får vi se om jag håller fast vid det :)

Några bilar till

Lillgossen växer och behöver en ny tröja.



Trikån från Ohlsons tyger och samma modell som tidigare barntröjor. Jag har hittat min tvillingnål och fållar både ärmar och nertill med den. Ja även halsen har jag sytt med tvillingnålen.

Många överdragsbyxor är det...

Dottern önskade skilja ut den lilla sonens svarta överdragsbyxor från alla de andras svarta överdragsbyxor utan att behöva läsa namnmärkningen på insidan.



Här har jag skurit ut Darth Vader i reflexvinyl och pressat fast på baksidan av ena benet, syns bra i mörker och nöts inte lika mycket som om det satt i fram  --- och mamma hittar byxorna lättare nu.

Några presenter till syskonbarnbarn

En har blivit född och en har blivit storasyster.

En svägerska fyllde jämnt för några veckor sedan. Min käre make och jag tog in på ett B&B i närheten av den planerade festen och dök upp i lönndom lagom till den goda lunchen. Där var ett härligt sällskap med bror, svägerska, deras barn med respektive och en hel "drös" med finfina barnbarn samt några goda vänner.

Det blev en i vårt tycke mycket lyckad lunch med överraskningsgäster, blommor, presenter och många skratt. Tack än en gång för att vi fick vara med.

Den nyfödda lilla godingen (som jag fick klämma lite på) fick en liten nattlampa med vinyldekoration som jag skurit ut med min Silhouette.

Storasyster som är intresserad av hästar fick också en lampa som är dekorerad på samma sätt som ovan. Lamporna är laddningsbara och lyser c:a 6 tim på en laddning.