måndag 14 oktober 2013

Flicktrosor

 
Ett barnbarn behövde nya trosor.
 
Jag letade i mina gömmor efter resår som skulle passa. (Tyg finns alltid.) Det ena paret fick en söt resår med olika färger i kanten, tyvärr räckte den inte till hela trosan, utan jag fick ta annan resår i benen. Ångrar nu att jag inte köpte mer av den från början, men ofta är det svårt att veta vilken kvalitet det är på resåren. Det andra paret fick samma resår runt alla öppningar. Barnbarnet var nöjd med vita trosor - för då kan man ha ju dom under ljusa tights.
 

Överdrag

Min stackars köksmaskin står alldeles naken om dagarna :-) när jag inte använder den. Förmodligen kan den bli lite dammig också mellan varven.

När jag sydde överdrag till grillen i somras så blev det lite tyg över, som passade precis till ett överdrag till köksmaskinen. Tyget är svart med små rutor i strukturen (vävburen plast från Jysk). Jag sydde dit små "tampar" att lyfta huven i. Nu ser det fint och städat ut på köksbänken.

onsdag 2 oktober 2013

Syläger

I helgen har jag varit på "syläger" i Källby. Lisa LG Sömnad har hållit i det hela och allt har fungerat bra, vi har fått mat och fika och massor av inspiration. Vi har i stort sett sytt all vaken tid från fredag kl. 15 till söndag kl. 18.


Här står symaskiner i massor och väntar på att vi har fikat klart.


En av deltagarna (min kära syster) hade bakat dessa passande knappkakor. Både goda och fina att titta på.

Jag förberedde lite tillklippning redan några dagar innan lägret.


Här har jag klippt ut mönster på en klänning från Burda 10/2010. Tyget är ett ganska tunt linnetyg i pastellrosa. Det var många delar med knappslåar, infällningar, fickor och ok. Svårt att se vilket som är aviga och räta, eller om det inte är någon skillnad, jag törs inte chansa. Det kan synas skillnad när plagget är klart och det vill jag helst slippa vara med om. Avigan markerade jag med krita och trådar.


Här är klänningen klar. Den har fickor i sidsömmen och olikfärgade knappar i fram och i manschetterna som en kul detalj.


En lite hälla i oket bak.


Jag har även sytt dit en liten uggla i fickkanten. Ugglan kommer från ett band med ugglor på rad.


Det blev en vit BH också. Jag har sytt den i dubbelt tyg, där jag vridit fodret ett halvt varv för att få rätt fasthet. Resåren runt om är mörkrosa och sticker fram någon millimeter som en fin effekt. Jag ska även sy dit en liten rosett i fram med samma färg som resåren. Mönster Kwiksew nr 3594.

Jag hann också klippa till och börja sy ett par trosor och en BH till. (kommer senare på bloggen)

Vi, min kära syster och jag, åker till Källby på syläger två gånger om året, vilket är tillfällen vi verkligen ser fram emot veckor i förväg.


tisdag 1 oktober 2013

Linne

Eftersom den sköna ulltunikan inte är så tjock så vill jag ha ett linne under, så känner jag mig mer bekväm. (Det syntes på bilden också att man ser igenom tyget.)


Jag kopierade ett linne som jag redan har och sydde med förstärkt raksöm i axlar och sidor. Axlarna fick en förstärkning av en smal tygremsa. Hals och ärmhålen fick en fin påsydd kant. Linnet passade perfekt tillsammans med tunikan (och även till andra plagg).

Top och tunika

Jag har haft ett härligt ulltyg liggandes under några år i väntan på det perfekta plagget.
Nu har det legat klart och malen har smakat lite på tyget vilket jag verkligen ogillar.


Jag började med att markera de uppätna partierna med röd tråd för att enklare kunna planera var jag skulle lägga mönsterdelarna.


Så här kan det se ut när jag håller på och modifierar befintliga mönster. Jag mäter, klipper och klistrar till jag tycker att jag är nöjd.


Här är nu tunikan färdig. Den blev underbart skön, men...

jag måste göra något åt ärmarna som blev i vidaste laget. Tror att jag ska sätta några knappar nederst på ärmarna som en fejkad manschett.

En bra vän

Min lilla Pfiffikus, som jag fick i syslöjden 1960, är ett redskap som jag använder varje dag. När jag viker upp en fåll, när jag ska märka ut var knapparna ska sitta och när de ska sys i, när jag markerar sömsmånen innan jag klipper ut tyget, ja i stort sett alltid när det är "korta räckor" som ska mätas.

Den funkar även utmärkt att mäta vilken grovlek omärkta stickor har.