måndag 29 juli 2013

Barntop och byxor

Ett sommarset i trikå till barnbarnet sydde jag i min sommarsystuga.

 

Barnbarnet målade ett fint Justin Bieber-linne som passar fint till byxorna.

Mönster från Sömnadsmagasinet nr 6 2011
mod 120 Långa shorts och mod 115 tröja med snodd

Tyg mönstrad trikå från Ohlssons tyger

Randig top

Sällan har jag skrattat så gott år något som jag sytt fel som denna gång. Jag ville ha något som var ett mellanting av top och linne. Jag gjorde en mix av mönster och det blev en halvärm eller vinge som verkade bli bra.


Det var bara det att när jag sydde dit ärm nr två så hamnade den i halsringningen, jag får väl skylla på värmen eller nåt!



Efter lite sprättande så kollade jag noga att ärmen kom på rätt ställe innan jag sydde igen. Toppen blev riktigt bra förutom att, eftersom den var urringad både bak och fram,  gärna ville hasa ner från mina smala axlar. Det avhjälptes med band på insidan som knäpptes runt axelbanden på BHn, och sedan satt den perfekt.

Mönster eget
Tyg från gömmorna

Pojkkalsonger



En liten kille behöver också kalsonger. Jag har tidigare gjort ett mönster till barnkalsonger från ett par köpta och ituklippta, det funkade bra den här gången också och gossen blev nöjd.

Mönster eget
Tyg från LG sömnad

Markisvägg till husvagnen

I början av sommaren när vi besökte min äldsta bror på västkusten, så visade det sig att han hade en husvagnsmarkis liggande till ingen nytta. Hans kära fru och vår svägerska tyckte nog att den skulle passa bra på vår husvagn – vilket det visade sig att den gjorde, helt perfekt för oss. Tack så mycket.

På väg hem från västkusten stannade vi och köpte markisväv för att tillverka en sidovägg/vindskydd till markisen.

Vi klurade lite hit och dit hur den skulle tillverkas och fästas på husvagnen och markisen. Idén blev till slut att väggen skulle fästas i husvagnens skena med en kederlist och fästas i markisens stag med kardborrband.



Nu har vi ju inte så många kederlistaffärer i närheten av vårt sommarställe, så då fick vi klura litet till. Min kära make kom på att vi nog hade ett antal ”kappor” med kederlist som blivit över. Jag sprättade bort listen från kapporna (2 st) och tvättade listerna med diskmedel och borste.

De blev så fina och helt OK att använda, måste dock skarva, men det var inga problem.


Ganska bökigt att sy i så stora och lite stela tygbitar. Några avbrutna nålar och lite trådtrassel senare så var ”väggen” klar och färdigt för provning. Nertill har jag sytt hällor där gummiband ska fästas för att hakas fast i tältpinnar i marken, men de får vi köpa senare.


Den blev till belåtenhet och kommer troligen att fungera bra.
 Det blev lite tyg över så jag sydde fickor som hängs på husvagnen och där man kan förvara bl.a. div bra att ha-grejor, tidningar och broschyrer.

Ångstation


Varför har jag inte skaffat en ångstation tidigare? Det är ju en helt underbar uppfinning.
Jag beställde en på nätet från Siba och fick den några dagar senare på posten. Nu är det verkligen en fröjd att stryka och fint blir det.

Kommer ihåg när jag köpte mitt första ångstrykjärn, för typ 100 år sedan, som ju var revolutionerande då. Det här var den upplevelsen gånger 10 typ.

Nu är jag inte den som stryker i onödan, men den är redan oumbärlig vid sömnad.
Vi har i sommar investerat i en förbränningstoalett till fritidshuset. I alla år har vi använt oss av en mulltoa på innetoan, där någon (inte jag) måste bära ut tunnan när innehållet ska komposteras och hantera det hela. Jag har inte alltid känt det bekvämt att har tunnan med sitt innehåll i badrummet.

Så nu tog vi beslutet att köpa en förbränningstoalett. Det är en fiffig konstruktion. Allt som hamnar i toan brinner upp och blir till en väldigt liten mängd aska som är helt luktfri. Det man gör på toan hamnar i en påse som ”spolas” ner i förbränningslådan och brinner upp vid över 500 grader. Askan kan med fördel hällas på rabatterna ute.
Hur som helst så vill jag ha en bra förvaring av påsarna till toan och inte ha dom liggande i en kartong. Jag rotade lite i tygskåpet och hittade lite rester som skulle passa bra. Jag måttade efter påsen som är sexkantigt och klippte till i dubbelt tyg. I bakstycket har jag lagt i ett tillklippt bordsunderlägg i plast för att stadga upp hållaren.

Hållaren siter på väggen bakom toan så det är lätt att ta en ny påse.


 När jag ändå höll på så sydde jag en till grannen också.